Lakás felújítás - mire figyeljünk?

A lakás felújítások sok esetben a kényelem és az energia-takarékosság jegyében kezdődnek. A valódi sikerhez, melyet nem árnyékol tragédia ,néhány fontos szempontot figyelembe kell venni.
A lakásunk legyen jól hőszigetelt, ezért fokozottan légzárt műanyag vagy fa nyílás zárókat cserélünk. Ehhez még a kedves feleségek és a „család” részére komfortos konyha is dukál, mely a legmodernebb páraelszívóval lesz felszerelve. Persze a gázkészülékekre már nem maradt a költségvetésből, vagy még megfelelően működnek.
A nem megfelelő levegő utánpótlás esetében Magyarországon 30-50 személy hal meg évente!
Ilyen esetben mindenképpen kérjünk szakember segítségét.

Miért?

- A fokozott légzárású nyílás zárók illetve a több száz légköbmétert mozgató páraelszívók valahonnan pótolni fogják a levegőt… persze honnan? Természetesen a legkönnyebben mozgatható levegőt találja meg a rendszer, jelen esetünkben a nyílt égésterű kéményes gázkészülékek kéményein keresztül. Sajnos a kémény működése közben nem oxigén, hanem szén-monoxid fog visszaáramlani.

A páraelszívók vagy kandallók, szilárd tüzelésű rendszerek okozta visszaáramlás a legveszélyesebb.

Miért?

- A ma használatos kéményes készülékek többsége el van látva a huzat megszakítónál égéstermék biztosító érzékelővel. Ez az esetleges visszaáramlást érzékelve megállítja a készüléket és ezzel meg akadályozza a tragédiát.

Sajnos a páraelszívó teljesítménye vagy a jelentős kürtő-hatás eredményeként (kandalló, szilárd tüzelés) a szén-monoxid az égő alatt áramlik vissza, még az érzékelő előtt, így a készülék mit sem sejtve működik tovább, és kész a tragédia!
A vízmelegítők vagy a kombi gázkazánok meleg víz előállítása esetében 99%-os teljesítményen működnek a meleg víz szükséglet kielégítése érdekében. Ilyen esetekben a legnagyobb az égéstermék képződés.

Egy rekonstruált élethelyzetben nézzük mi is történik:

Gyermekünk fürödni készül, amíg anya elkészíti a vacsorát. A meleg víz érdekében a gáz készülék teszi a dolgát, és teljes erővel dolgozik. A konyhában bekapcsol a páraelszívó, és a nagy teljesítmény miatt a készülék kéményéből égéstermék áramlik vissza. A visszaáramlott égéstermék hasonlít a pára lecsapódáshoz. Ezt egy fürdés alatt nehéz vagy talán lehetetlen megkülönböztetni a fürdés okozta gőztől. A következményt nem kívánom leírni, mindenki elképzeli és behelyettesíti magának.

NE A CSALÁDÉN VAGY SAJÁT EGÉSZSÉGÜNKÖN SPÓROLJUNK !

Ilyen mértékű lakás felújítás esetében kérjük gázszerelő szakember segítségét a megfelelő légellátás megoldására. Sok esetben egyszerűen, néhány ezer forintos költséggel megoldható a biztonságos működés. Így valóban a kényelmünket és a pénztárcánkat fogja szolgálni a felújítás.